Carmen

vr 24 november 2023 20:00

u

“Carmen” is een van de meest beroemde en vaak uitgevoerde opera’s in de geschiedenis, gecomponeerd door de Franse componist Georges Bizet. Het stuk, dat voor het eerst werd opgevoerd in 1875, is gebaseerd op een novelle van dezelfde naam geschreven door Prosper Mérimée in 1845. Carmen is opmerkelijk vanwege zijn verleidelijke hoofdpersonage en de dramatische, emotionele muziek, die een rijke mix van klassieke en volksmuzikale elementen bevat.

De opera speelt zich af in Sevilla, Spanje, en vertelt het verhaal van Carmen, een vrijgevochten, verleidelijke zigeunerin. Haar onafhankelijke geest en verleidelijke aard lokken Don José, een naïeve soldaat, in een web van passie en jaloezie. Carmen’s karakter is revolutionair voor haar tijd, omdat ze een sterke, onafhankelijke vrouw is die haar eigen regels maakt en zich niet conformeert aan de maatschappelijke verwachtingen.

De muziek van “Carmen” staat bekend om zijn dramatische kwaliteit en het vermogen om diepe emoties over te brengen. De opera introduceerde een aantal vernieuwingen in de muziek, zoals het gebruik van leidmotieven om personages en ideeën te vertegenwoordigen. De beroemdste nummers uit de opera, waaronder de “Habanera” en de “Toreador Song”, zijn doordrenkt van een passie die kenmerkend is voor het verhaal.

Sfeerimpressie

Samenwerking 2eVerdieping met Opera Sessions

Opera Sessions verlevendigt bijeenkomsten met adembenemende muziek, verhalen die aan het denken zetten en interactie met het publiek. Calmer Roos legt verbanden met de thema’s van de dag, en neemt deelnemers vervolgens mee op twee reizen: een reis in jezelf en een reis naar vroeger. De betovering van opera is verrassend makkelijk te ervaren als je weet waar naar te luisteren.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze agenda!

Winkelwagen